Balboa Peninsula Remodel

 

It’s always fun to take a look at before and after pictures. They are rewarding and remind you of how much you really did accomplish. I hope you enjoy these pictures of my recent project.
Sometimes the best spots are taken! This was the case with this oceanfront property on the Balboa Peninsula.
My clients loved the location but the home was not at all what they pictured themselves living in at the beach. Our goal was to change the heavy Tuscan interiors to a fresh, approachable beach house. There is still a definite European feel to some of the elements but it’s now a crisp, sun-drenched home.


 

The stone fireplace blocked the ocean view from the entry doors so this was removed. No small challenge as a new support structure had to be put in place.



The wall to the ocean was broken up by a TV cabinet which we took out and put on the east wall with the new fireplace. Sliding doors opened the whole great room up to the back patio. An amazing entertaining area.








 

The kitchen may have been the hardest room to get past. The cabinets were dark red and the light fixtures, while very nice, were much too elaborate for the direction we wanted to take the house. We changed the hood, sink and all the fixtures to copper. I love the way the copper pendants over the island, frame out the kitchen space.


 



The master suite had various ceiling alcoves that served to compartmentalize the space. We decided to blow them out and open up the entire ceiling, adding beams and T&G. Again, the fireplace which had been centered in the room was moved to the east wall. This room has a more elegant feel than the rest of the home which was by design. It’s definitely an extraordinary view and a respite for reinvigoration.

The master bath was totally transformed. We took out the ornate light fixtures and the stone pillars. All the cabinetry was redone as the original was covered with heavy embellishments. The stone and granite were removed and updated with white spa tile and Carrera marble and then accented with this spectacular mosaic tile. The walls were done with a reclaimed wood and then we added the silver leaf mirrors and rock crystal sconces. This ended up being my favorite (if I have to pick).






 

 The deck didn’t need too much. New light fixtures. We reupholstered the cushions and pillows  and then just enjoyed the view!


 
Secondary bedrooms were changed out for visits from their adult children and friends.
 





Again, we took the embellishments off the bathroom cabinets and painted the Pullmans to create a more causal, beach house feel to these bathrooms.